Zwanenkamp

Voor en van ons allen

whatsapp buurtpreventie

Signaleringsteam

Het signaleringsteam anno 2014.

 

1.Historie                                                                                                                                        

In 2000 is in Zwanenkamp een buurtpreventieproject opgestart door de wijkcommissie om de leefbaarheid en de veiligheid in de wijk te verbeteren. Er zijn toen ook borden geplaatst bij alle ingangen van Zwanenkamp met het opschrift attentie buurtpreventie.
De opzet was om bewoners actief te betrekken bij het verbeteren van de veiligheid en daarmee de leefbaarheid van Zwanenkamp.
De ergernis van de alsmaar vernielde bushokjes langs de Vogelweg vormde de aanleiding voor de oprichting van een Signaleringsteam. Dit was een initiatief van de toenmalige wijkagent Ali L’Houfi. Hij maakte het mogelijk om de straat op te gaan onder de naam “signaleringsteam”. Het signaleringsteam van Zwanenkamp is actief sinds oktober 2004. Het was het eerste signaleringsteam in de gemeente Maarssen.

2. Buurtpreventie en Signaleringsteam.

Buurtpreventie is in 2000 opgestart door de wijkcommissie in Zwanenkamp met als doel de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te verbeteren. Bij buurtpreventie wordt van bewoners gevraagd om alle verdachte en ongewone zaken die vanuit de woning worden waargenomen te registreren en door te geven aan de politie. Dit is een passieve manier van werken.

Een signaleringsteam is een actieve manier om de leefbaarheid, maar met name de veiligheid in de wijk te verbeteren. Leden van een signaleringsteam lopen op verschillende tijden en op verschillende dagen in verschillende samenstelling door de wijk. Zij vormen de ogen en oren van de politie en kunnen direct actie ondernemen als er zaken worden waargenomen die niet door de beugel kunnen. Zij hebben een directe verbinding met de politie.

Uiteindelijk gaat hier een preventieve werking vanuit waardoor de veiligheid in de wijk, maar met name ook het veiligheidsgevoel bij de bewoners sterk toegenomen is.

Het signaleringsteam is dus een actieve manier om de veiligheid in Zwanenkamp te bevorderen terwijl buurtpreventie een passieve manier is. Beiden kunnen echter naast elkaar functioneren. Buurtpreventie vormt feitelijk de paraplui waaronder ook het signaleringsteam actief is.

3. De taak van het signaleringsteam.

Het signaleringsteam zijn de ogen en oren van de politie, niet meer en niet minder. Zij ondersteunen hiermee de politie bij het uitvoeren van hun taak. Op het moment dat er zaken worden waargenomen in de wijk die niet door de beugel kunnen, wordt direct de politie ingeschakeld. Het signaleringsteam heeft een directe verbinding met de politie.

De praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat er een aantal zaken door de leden van het signaleringsteam zelf opgelost kan worden want de leden kennen de wijk en zijn bewoners. Enkele voorbeelden;

  • luidruchtige jongeren bij het winkelcentrum die aangesproken worden door het signaleringsteam op hun gedrag,
  • auto’s waarvan de deuren openstaan, daarvan wordt de eigenaar geïnformeerd.
  • bij openstaande deuren en ramen wordt de bewoner geïnformeerd.

4. Uitrusting van het signaleringsteam.

De leden van het signaleringsteam worden uitgerust met;  
- een reflecterend rood hesje met het opschrift “signaleringsteam Zwanenkamp”.                          
 - een baseballcap met het logo van Zwanenkamp.                                                                              
- een portofoon voor onderlinge communicatie tijdens inzet.                                                              
- een zaklamp.                                                                                                                                      
- een mobiele telefoon om contact met de politie te onderhouden.

5. Werkwijze.

Iedere inwoner van Zwanenkamp kan zich opgeven voor het signaleringsteam. De minimum leeftijd is 18 jaar. Hoe meer leden des te beter natuurlijk want vele handen maken licht werk.
U kunt zich opgeven bij de coördinator van het signaleringsteam. Zie hiervoor ook www.zwanenkamp.info. U dient dan uw naam adres, telefoonnummer en e-mailadres op te geven. De coördinator van het signaleringsteam plant vervolgens dagen in een maandrooster waarin gelopen wordt. Zowel in het weekeinde als door de weekse dagen. Dit rooster wordt u tijdig digitaal toegezonden.
U geeft in dit rooster aan wanneer u wilt lopen en stuurt dit terug naar de coördinator. Het is natuurlijk vrijwilligerswerk maar dat betekend niet dat het geheel vrijblijvend is. We willen ervan op aan kunnen dat u minimaal 2 keer per maand kunt lopen. Dit vormt de basis voor het signaleringsteam. Bij minimaal 3 deelnemers (volgens het rooster) wordt er ook gelopen op de desbetreffende dag. Dit wordt tijdig bekend gemaakt door de coördinator. Kunt u, om welke reden, niet lopen op de afgesproken dag dan is het verzoek om zelf een vervanger te regelen en dit tijdig door te geven aan de coördinator. U krijgt een overzicht van alle collega’s. Uiteraard kunnen geïnteresseerden, kennissen etc ook een keer meelopen en zodoende een indruk krijgen wat het “signaleren” in de praktijk betekent.
Bent u geïnteresseerd in het signaleringsteam meldt u dan zo snel mogelijk aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stats counter, realtime web analytics, heatmap creator