Zwanenkamp

Voor en van ons allen

whatsapp buurtpreventie

UItleg WhatsApp-groep Maarssenbroek

Samen Veiliger

De inbraakcijfers dalen in Maarssenbroek en dat is heel goed nieuws!

Dat is mede dankzij de Wijk Whatsapp Groepen en de Signaleringsteams die Maarssenbroek rijk is.

Om dit succes voort te zetten zijn wij natuurlijk nog altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich daarvoor willen inzetten want elke inbraak of poging tot inbraak is er een te veel.

In dit artikel leg ik u graag uit hoe de leden van de Wijk Whatsapp Groepen te werk gaan, leest u mee?

Hoe kunnen we een veiligere omgeving creëren?

Samenwerken dat is de sleutelwoord! Doordat u als bewoner in je eigen wijk als geen ander weet welke personen er wel in de wijk thuis hoort en welke niet heeft u al een streepje voor.

Natuurlijk komt u wel vaker iemand die u niet kent tegen in uw wijk. Meestal is het visite voor de buren of zijn het mensen van een bedrijf die op huisbezoek gaat.

Soms komen er mensen in de wijk waarbij u het gevoel hebt dat het ergens niet klopt.

Wat er dan niet klopt weet u vaak dan nog niet, u kan uw vinger er niet op leggen maar die persoon blijft bijvoorbeeld wel erg lang voor iemands voordeur staan, of kijkt wel erg geïnteresseerd in de woningen of in de auto’s. Ook worden er wel eens tassen met gereedschap in de struiken verstopt om die op een later moment op te halen.

Wat te doen als u een persoon die u niet kent in uw wijk ziet?

Wat moet u nu doen als u een persoon die u niet kent in uw wijk ziet die u een akelig gevoel bezorgd?

U gaat de SAAR theorie in werking stellen.

Deze theorie is bedacht door de bewoners uit Ede. De theorie is wat aangepast aan de maatstaven van Maarssenbroek, geen plaats is hetzelfde natuurlijk.

SAAR staat voor:

S         Signaleren

A         Alarmeren

A         Appen

R         Reageren

Uiteraard bel t u dan meteen 112, u krijgt dan iemand van de meldkamer aan de telefoon. U legt uit wat u gezien heeft en geeft een zo goed mogelijk signalement van de persoon. De centralist van de meldkamer zal dit doorgeven aan de politie. De politie onderneemt graag actie want zij willen weten wat die persoon doet in uw wijk.

De eerste twee stappen van de SAAR theorie heeft u hiermee al in werking gesteld, namelijk het Signaleren ( de S van SAAR) en het Alarmeren (eerste A van SAAR).

Als lid van de Wijk Whatsapp Groep volgt u ook de volgende twee stappen:

Nadat u 112 gebeld heeft, appt u wat u net gemeld heeft aan de meldkamer naar alle leden van de Wijk Whatsapp Groep. Dit is de tweede A in de SAAR theorie.

Met de R van Reageren word bedoelt dat u en de gealarmeerde leden van de Wijk Whatsapp Groep de persoon in kwestie op afstand “volgen” door elkaar steeds op de hoogte houden via de

Wijk Whatsapp Groep waar degene zich begeeft. Deze berichten worden door de Coördinator/ Waarnemend Coördinator door gestuurd naar de Politie App. Als de politie ter plaatse komt zal de persoon in kwestie door de politie aangesproken worden. Er word dan een einde bericht afgegeven door een lid van de Wijk Whatsapp Groep of door de Politie.

1.                                                         15 april 2016 versie 1


Kunt u als lid van de Wijk Whatsapp Groep ook ingezet worden als de politie dat nodig acht?

Ja dat kan! De politie kan op zoek zijn naar een persoon of voertuig en hebben daar soms wat meer ogen voor nodig. De politie zal de melding in de Politie App zetten en de melding zal dan door de Coördinator/ Waarnemend Coördinator verspreid worden naar de betreffende Wijk Whatsapp Groep(en).

De leden van de betreffende Wijk Whatsapp Groep kijken dan uit naar deze persoon/voertuig en pakken daarmee de R van de SAAR theorie op.

Vrijwillig of verplichting?

Het lid zijn van de Wijk Whatsapp Groep is uitsluitend op vrijwillige basis, je bent ook niet verplicht om in actie te komen bij een melding van je collega lid of de politie.

Zijn er voorwaarde aan verbonden?

Om lid te kunnen worden van de Wijk Whatsapp Groep moet je aan de volgende eisen voldoen:

      •  Je moet minimaal 21jaar oud zijn
    •  Je moet wonen in Maarssenbroek
    •  Je moet toestemming geven voor een screening door de politie

Om de screening te kunnen laten uitvoeren, zal er naar persoonlijke gegevens worden gevraagd. De screening word door de Wijkagent uitgevoerd. Uiteraard kunt u er vanuit gaan dat er discreet met uw gegevens omgegaan word door de Coördinator en de Wijkagent.

Hoe kan ik mij opgeven of wat meer informatie krijgen?

Bent u enthousiast geworden en wilt u deel uit maken van een van de Wijk Whatsapp Groepen? Geef u dan op!

U kunt een mailtje sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Bent u nog niet helemaal overtuigt of als u een vraag heeft dan kunt u een mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wilt u zich regelmatiger en intensiever inzetten voor de veiligheid in uw wijk? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en sluit u aan bij een van de signaleringsteams die Maarssenbroek rijk is.

Tot slot…

Wij hopen u te mogen verwelkomen als lid van een van de Wijk Whatsapp Groep of als lid van een van onze signaleringsteams zodat we op deze manier Maarssenbroek nog veiliger kunnen maken door samen de handen ineen te slaan.

Geef misdaad in Maarssenbroek geen kans!

2.                                                         15 april 2016 versie 1

Stats counter, realtime web analytics, heatmap creator