LeefbaarheidWijkinrichting

Nieuwbouw Zwanenkamp

De gemeente wil op de locatie van het voormalige dierenhotel bij de Haarrijn sociale huurwoningen bouwen (in Zwanenkamp dus), maar dat wordt niet expliciet gezegd in het artikel van de Vechtstroom van 19 september. Hier wordt alleen maar gesproken over Haarrijnweg 5.
De gemeente heeft opdracht verstrekt aan Portaal om dit verder uit te werken. Het gaat om 30 wooneenheden, 100% sociale huurwoningen en maatschappelijke opvang. De woningen worden duurzaam en energiezuinig (zonder gasaansluiting) gebouwd. Er is gebleken dat de huidige gesteldheid van de grond ongeschikt is om het huidige plan haalbaar te maken. Er wordt derhalve een financiële tegemoetkoming gevraagd aan de gemeente voor een deel van de kosten om de grond geschikt te maken voor bebouwing.
De kans is vrij groot dat ook statushouders er gehuisvest worden.

Is de wijkcommissie Zwanenkamp hierover geïnformeerd?

Nee dus, waarom niet vragen wij ons af en waarom deze bouw juist in Zwanenkamp?
Zwanenkamp is al de grootste wijk van Maarssenbroek. Er wonen zo’n 3000 inwoners in 1015 woningen. En inmiddels wonen er mensen uit meer dan 10 nationaliteiten!
De helft van Zwanenkamp bestaat al voor een groot deel uit (sociale) huurwoningen.!
Waarom dan nog meer sociale huurwoningen, waar naar alle waarschijnlijkheid deels statushouders gehuisvest gaan worden.

Is Zwanenkamp een dumpplaats aan het worden?

Hebben wij als bewoners ook nog recht van spreken over dit voornemen……??

Wijkcommissie Zwanenkamp

8 gedachten over “Nieuwbouw Zwanenkamp

 1. Woningbouw mag…… ALLEEN als onze kinderen daar een woning krijgen!
  Mijn dochters staan al resp. 12 en 6 jaar ingeschreven bij Woningwet !!! Nieuws van 3 / 10 : de wachttijd voor een huurwoning wordt nog langer !

  1. Geheel mee eens! Ik vind het een schande. Een 14 jaar maar wachten, en iemand die het woord ‘belasting’ nog niet gewoon is komt er voor in de plaats.

 2. De oorspronkelijke opzet van en gedachte achter de wijk Zwanenkamp is niet lang na de start van de bouw verlaten. Belangrijkste reden: de gewijzigde, moeilijke economische omstandigheden die onder meer hoge (hypotheek)rentes met zich meebrachten. Het plan in de wijk vooral duurdere huizen te bouwen ging op de schop, in plaats daarvan werd een fors contingent (sociale) huurwoningen gebouwd. In een uithoek van de wijk is verder ruimte gemaakt voor een woonwagenkampje. De bouw in dezelfde uithoek van de wijk van nog meer sociale huurwoningen – voor onder meer statushouders – behoeft vooraleerst heldere informatie, toelichting en argumentatie van gemeentezijde. Daaraan lijkt het te ontbreken. Het informeren en betrekken van de wijkcommissie / wijkbewoners bij besluiten die de wijk aangaan zou getuigen van respect en begrip voor het feit dat de gemeente er is voor de bewoners, en niet omgekeerd.

 3. Ik ben tegen het bouwen van meer woningen in Zwanenkamp. Ik ben helemaal tegen dat er mensen in komen komen die net een verblijfsvergunning hebben. Ook vind ik het echt belachelijk dat het kamp weg moet. Die mensen hebben meer dan 30 jaar alles moeten opbouwen en moeten nu plaats maken voor mensen die net een verblijfsvergunning hebben gekregen. De gemeente zou zich kapot moeten schamen. Ik denk dat ik me dan ook niet meer veilig voel in mn eigen huis en mn kinderen niet meer buiten durf te laten spelen als dit alles doorgaat.

 4. Ik ben niet tegen de voorgestelde bouw en aanwending voor (gedeeltelijke?) maatschappelijke opvang en huisvesting van statushouders. Het probleem van huisvesting van asielzoekers/statushouders is het probleem van ons allemaal, en dus moeten wij daar een bijdrage aan leveren; 30 woningen!
  Ik vind verder dat de informatie die met ons is gedeeld (flyer en zwanenkamp.info) tekort schiet aan helderheid; mogelijk is deze helderheid nog niet beschikbaar.
  Het standpunt dat de wijkcommissie inneemt is derhalve onbegrijpelijk: Zwanenkamp heeft al ruimschoots aan haar verplichtingen voldaan; voor mij is niet duidelijk waarop deze stelling is gebaseerd.

  Zo ook de enquete op zwanenkampo.info; vraag 4, aantal huurwoningen in Zwanenkamp, teveel, te weinig of precies genoeg Hoe moet ik hierop antwoorden? Uit de reacties van anderen lees ik dat er een tekort is woningen (kinderen die geen huurwoning kunnen krijgen), dus te weinig woningen!?

  Ik roep de wijkcommissie op om zodra beschikbaar, de volledige informatie over het plan te delen met de inwoners van de wijk, en vervolgens verwacht ik dat de wijkcommissie een neutrale positie inneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.