LeefbaarheidMededelingen

Vervoersplan 2020

Beste bewoners,

Graag attenderen wij u op het vervoerplan 2020 van de provincie Utrecht. U heeft dit mogelijk ook al in de kranten gelezen. Ook in de sociale media zijn reacties terug te vinden omdat ook wat haltes komen te vervallen. Er komt ene nieuwe verbindingssoort U-link die heel veel mogelijkheden gaat bieden in de regio.

De provincie gaat in september de verbetervoorstellen voor het OV, verwoord in het vervoerplan 2020, vaststellen. Het conceptplan is klaar en wordt nu aan een ieder voorgelegd. Iedereen kan zijn mening direct aan de provincie doorgeven. Deze oproep wordt al op verschillende plaatsen gedaan maar wij zouden het zonde vinden als deze gemist wordt. Dus wellicht is deze oproep overbodig.

 

Vervoerplan 2020

OV in en rondom Utrecht verandert vanaf 15 december: Jouw mening telt!

Het openbaar vervoer in de stad en de regio Utrecht verandert continu. Steeds meer reizigers maken gebruik van bus en tram. U-OV en provincie Utrecht haken actief in op de toenemende behoefte aan een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Daarom is het Vervoerplan U-OV 2020 gemaakt met voorstellen voor diverse veranderingen in het openbaar vervoer. Dit plan is te vinden via deze link: https://www.u-ov.info/reizen/vervoerplan

 

Reiziger aan zet

Voordat het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht in september een besluit neemt, is de reiziger aan zet. Je kunt de enquête, opgesteld door de provincie Utrecht, vóór 1 juli invullen.

Iedereen die reageert, zal door de provincie op de hoogte worden gehouden van de uitkomsten en ontvangt van de provincie zowel het definitieve vervoerplan als een samenvatting van alle reacties op de enquête.

Een gedachte over “Vervoersplan 2020

  1. Graag wil ik opmerkingen maken over het OV busvervoer in het algemeen en het busvervoer tussen Bunnik en het centrum van Utrecht in het bijzonder.
    Mijn eerste opmerking betreft het comfort of liever gezegd het gebrek aan comfort dat de wachtende busreiziger wordt geboden.. Op het station Utrecht CS staan banken in de stationshal ter hoogte van de sporen van de NS. Ter hoogte van de roltrappen naar de bus perron C en D is het een kale vlakte. Nergens een mogelijkheid om te zitten. Bij bushalte D 5 (lijn 41) is nauwelijks beschutting tegen de wind. Het einde van het perron is niet overdekt en het aantal banken is uiterst gering. Aan het comfort van de wachtende buspassagier is nauwelijks of geen aandacht besteed. Zo trek je geen klanten.

    Regelmatig maak ik gebruik van lijn 41/52 vanuit Bunnik naar Utrecht. Een groot deel van de dag rijdt deze bus door naar Zeist en brengt je naar het centrum van de stad. Het plan is deze koppeling te laten verdwijnen.Dat is een verschraling van de service.

    Lijn 41 wordt al vroeg in de avond een half uur dienst. Veel mensen uit Bunnik,Odijk, Werkhoven en Wijk die in Utrecht uit zijn geweest moeten gemiddeld lang wachten. Het zou mooi zijn als de lijn 41 richting Wijk een groot deel van de avond een kwartierdienst wordt.

    Al met al is voor inwoners uit Bunnik de nieuwe dienstregeling een achteruitgang. Het OV wordt er zo niet beter op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.